Margit Ferenc részére Margit Ferenc szakmai életútja teljes mértékben összefonódott a budapesti üveg- és fényforrásgyártás fejlődésének elmúlt fél évszázados történetével.

SZILIKÁTIPARÉRT EMLÉKÉREM

adományozására

Margit Ferenc részére


Margit Ferenc szakmai életútja teljes mértékben összefonódott a budapesti üveg- és fényforrásgyártás fejlődésének elmúlt fél évszázados történetével.

A veszprémi Vegyipari Technikumban érettségizett, majd a Vegyipari Egyetemen szerzett okleveles vegyészmérnöki diplomát Szilikátkémia és Technológia ágazaton. Kitartó kezdeményező képességének köszönhető - mások mellett-, hogy az országban először indult üvegipari szakmérnöki képzés –azóta is az egyetlen – a Veszprémi Egyetemen 1981-ben, ahol 1983-ban okleveles üvegipari szakmérnöki diplomát kapott.

 

 

1970-ben feleségével együtt lépett be az Egyesült Izzóba, ahol 43 évig dolgozott. Kezdetben, mint üveggyártás technológus az Üveggyártás Szakmai Főtechnológián. 

Fiatal mérnökként a 70-es években tevékeny résztvevője volt a vállalat nagy üvegipari átalakításának, fejlesztéseinek a legkiválóbb amerikai és japán cégek legmodernebb technológiáinak honosításával ( pl. nagykanizsai ribbon izzólámpabúra-, váci Vello üvegcső-, és budapesti gépi keményüveg-gyártás).
1982-től a Budapesti Üveggyárban üzemvezető, főmérnök majd gyáregység-vezető. 1994-től a Budapesti Fényforrásgyár termelési főmérnöke. Ebből a beosztásból ment nyugdíjba.
A vállalatnál eltöltött 43 év alatt részese, irányítója lehetett sok kimagasló technológia, új termék, gyártósor bevezetésének, nemcsak az üveggyártás, hanem a fényforrásgyártás területén is.
A budapesti üveggyártásban kezdeményezője és végrehajtója volt az üvegolvasztó-kemencék hatékonyságnövelés fejlesztésének, az elektromos pótfűtés alkalmazás elterjesztésének, valamint a különböző vákuumtechnikai üvegek (a sárga és az „UV” üveg) saját előállítása kidolgozásának, és export célokra való gyártásnak, értékesítésnek.
A környező országokban számos Tungsram által gyártott gépsor - pohár, hőpalackbetét – átadását is végezte üveggyári munkatársaival.
A 70-es és 80-as években fejlődő és egzotikus országokba is eljutott, ahol üveggyárak telepítését, illetve gyártósorok vagy technológiák üzembe helyezését irányította (pl. Vietnám, India, Indonézia, Zaire, Marokkó).
Tungsramos munkája mellett több éven át tanított a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán üveggyártás illetve fényforrásalkatrész gyártás ismereteket.
Munkája elismeréseként többször kapott Kiváló Dolgozó kitüntetést, majd Vezetői Díjat. A legnagyobb elismerésnek azt tartja, hogy 1996-ban a TUNGSRAM alapításának 100. évfordulóján tagja lehetett annak a kiválasztott csapatnak, akik a Magyar Tudományos Akadémián Nívódíjat vehettek át a vállalatért végzett kimagasló tevékenységükért.

 

Két gyermeke és öt unokája van. 2013-ban 68 évesen ment nyugdíjba.

Take our passion for light and share it with your friends:

THERE ARE 2 MORE ARTICLES TO READ

Go to news