Skip to main content

Új okos szoftver segítheti a városfejlesztést

 

 

Budapest, 2022.05.06 – Informatikai kutatás-fejlesztési projekten dolgozik együtt a Tungsram Operations Kft., az Animative Kft., az ÉMI Nonprofit Kft., valamint a Pannon Egyetem. A Tungsram által vezetett projekt konzorcium kutatás célja egy jelentős piaci potenciállal rendelkező, piacon még nem elérhető középület- és közinfrastruktúra üzemeltetési szoftver keretrendszer, ún. okos város platform fejlesztése. A projektet, amelynek költségvetése csaknem egymilliárd forint, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint ötszáz millió forinttal támogatja.

 

 

A kifejleszteni kívánt intelligens technológiák felhasználásával hatékonyabban, alacsonyabb erőforrás- és ráfordítás igénnyel, alacsonyabb környezeti terheléssel – fenntarthatóan, és járványügyi szempontból biztonságosabban üzemeltethetők a középületek és kültéri közinfrastruktúra alkotóelemek (pl. közterek, közutak, vízvezeték hálózat stb.).

 

Jelenleg itthon nincs olyan integrált, összekapcsolt városüzemeltetési rendszer használatban, mint amit a mi okos város szoftverünk fog kínálni. Ez a felület kedvező költségek mellett, rugalmasan továbbfejleszthető, valamint tér- és időbeli adatokat is gyűjt, így egy térkép alapú projektmenedzsment rendszernek is hívhatjuk”, mondja Zsivola Gabriella, a Tungsram Okos megoldások (Smart Solution) üzletágának vezetője.

 

Az eddig még nem elérhető moduláris keretrendszer kidolgozására a legkorszerűbb BIM (épületinformációs modellek), a gépi tanulási és mesterséges intelligencia technikák, és térinformatikai rendszerek és energia- és karbantartásmenedzsment megoldások innovatív integrálásával kerülhet sor. A projekt célja ezen új tudáselemek, szoftverkomponensek kutatása, célirányos fejlesztése, és nemzetközi piacra szánt termékekké formálása.

“Úgy vélem, hogy a projekt tervezése során sikerült több olyan városüzemeltetéshez kapcsolódó területet azonosítanunk, amelyek támogatása jelenleg különböző célszoftverekkel valósul meg. Célunk egy olyan platform fejlesztése, amely lehetővé teszi ezen területek integrálását, és a kapcsolódó adatok egy rendszerben kezelését, amely további lehetőségeket kínál a platform által felügyelt folyamatok hatékonyságának elemzésére és javítására. A rendszer másik nagy előnye, hogy a folyamatok dinamikus, modell szintű kezelése révén lehetőséget biztosít az analitika során feltárt optimalizálási lehetőségek kihasználására.”, mondja Frits Márton, a Pannon Egyetem oldaláról a projekt szakmai vezetője.

 

A projekt a magyarországi tudományos és versenyszféra jelentős szereplőinek együttműködésével valósul meg, biztosítva az innovatív technológiák, a kutatás-fejlesztési szakmai tapasztalat és tudományos felkészültség rendelkezésre állását.„Az ÉMI Nonprofit Kft. elkötelezett híve az építésügyi műszaki fejlődés támogatásának, a fenntarthatóság érdekében szükséges innovatív technológiák fejlesztésének, középület és közinfrastruktúra üzemeltetésének és karbantartásának támogatásának és az épített környezet védelmének. Ezen támogatói tevékenységünk kiemelt eleme a kutatás-fejlesztésben való részvételünk. A projekt sikeressége valós igényekre épülő, gyakorlatban jól hasznosítható rendszer és eljárás létrehozásában mérhető.”, mondja Vass Lajos, az ÉMI Nonprofit Kft. Innovációért Felelős Igazgatója.

A projektet megvalósító konzorcium tagjai a 120 éves, globális szinten is jelentős magyar cégcsoportot vezető Tungsram Operations Kft., speciális technológiai rendszerek tervezésével, rendszerintegrációval, célgéptervezéssel foglalkozó Animative Kft., Magyarország legnagyobb épület- és építőanyag-ipari minőségellenőrző innovációs intézménye, az ÉMI Nonprofit Kft., illetve a Közép-Dunántúl meghatározó felsőoktatási intézménye, a Pannon Egyetem.

 

Projekt címe: Intelligens középület és közinfrastruktúra üzemeltetési rendszer fejlesztése

Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00264

Konzorcium tagjai: Tungsram Operations Kft. , Animative Mérnöki Kft., Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nkft., Pannon Egyetem

Támogatás összege: 576 546 147 Ft

Projekt összköltsége: 972 248 147 Ft

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.08.31